Isten Egyháza Jézus Krisztus Gyülekezeti Teste

Mi a tiszta Igét hirdetjük. Hiszünk Jézus Szent Nevében!Az Üdvösséget és a Szent Szellem keresztséget hirdetjük az egész világon.Küldjétek mindenkinek tovább a Szent Evangéliumot, amit leírunk az egész világra.Jézust hirdetjük. Abba Atyánk. Ámen.

HANUKKAH 2010

HAPPY HANUKKAH!

hanukkah.jpg

Hanukkah Alkalmából Jeshua ha Massiah nevében áldom Izráelt és a zsidó népet az Atya dicsőségére!

Hozsanna! Hallelu Jah! Ámen. Shalom!

shalom_dove.jpg

HANUKKA

A Hanuka a zsidó vallásúaknak egy nyolc napig tartó ünnepe. Egy történelmi eseményt ünnepelnek meg ilyenkor. Mégpedig egy csata emlékét, amikor is két és fél ezer évvel ezelőtt maroknyi lázadó csapat győzelmet aratott az elnyomó görögök ellen. A győzelem azért volt fontos, mert a vallási és kulturális örökségüket védték meg ezzel. A Hanuka újjáavatást jelent és az ünnep szimbólumai és szokásai arra emlékeztetik az ünneplőket, ne térjenek el a hitüktől, hanem évente újítsák fel azt. A történet a Makkabeusok második könyvében található.

A szokásos üdvözlet: "Hág száméáh" azt jelenti, hogy "Boldog ünnepeket".

Mikor ünneplik a Hanukát?

..Az ünnep mindig késő ősszel, vagy kora télen van, november vége és december vége között. Évről évre változik a dátum, ugyanis a zsidó ősi kalendárium a nap és a hold ciklusait követi. Ott a dátum mindig ugyanaz, csak a mai világi kalendáriumban változik.

2010-ben december 1. estéjén fog kezdődni és nyolc napig tart majd, tehát december 9-én fejeződik be.

A Hanuka története

 Időszámításunk előtt 167-ben Izrael görög uralom alatt volt és a görög helyhatóságok sok zsidó szokást eltiltottak. A jeruzsálemi nagytemplomot kiközösítették és a görög isteneknek állítottak fel szentélyeket benne.

Rövidesen egy forradalom tört ki, aminek a vezetője Mattatiás volt. Neki öt fia is volt és az egyik fia, Júdás, a Makkabeus, vette át a hadak vezetését. Ezután a követőit is Makkabeusoknak hívták, ami kalapácsosokat jelent. Júdás nagyon ügyes vezér volt és egy sor kemény csata után, amit a görög király erős csapatai ellen kellett vívjanak, sikerült visszafoglalniuk a Moria hegyén álló jeruzsálemi Szent Templomot.

I.e. 165-ben, kiszlév hónap 25-ik napján foglalták vissza a csapatok a Templomot a görögöktől, és azonnal fel szerették volna szentelni. Az egyik legfontosabb tartozék az örökmécses volt, de csak egyetlen napra való olajat találtak hozzá egy sarokban. Azonnal kiadták a kérelmet, hogy hozassanak frissen préselt olajat, de a friss olaj csak nyolc nap múlva érkezett meg. Ennek ellenére az újonnan felszentelt örökmécses végig égett a nyolc napon át, hiába volt csak egy napra való olaj benne!

 Hogyan ünneplik a Hanukát?

Úgy emlékeznek meg a csodáról, hogy egy speciális hanukai gyertyatartóban, a menorában gyertyát gyújtanak nyolc napon át minden este. A menorának kilenc ága van, nyolc napnak megfelelő nyolc tartó, és egy kilencedik, amibe a sámás, vagyis a szolga ül: ez az a gyertya, amivel a többit gyújtják meg. Vagyis első nap a sámással csak egyet, második nap kettőt gyújtanak meg, utolsó este pedig mind a nyolc (a sámással együtt kilenc) fog égni.

A családok összegyűlnek ilyenkor, hogy naplementekor meggyújtsák a gyertyákat és így "újjáavassák" magukat a hitükben, valamint, hogy közösen elfogyasszanak egy finom, tradicionális vacsorát. Áldások és imák hangzanak el, ahogy a gyertyák meggyúlnak. Először jön az áldás a hanukagyertyákra, azután egy a csoda emlékére, és végül az áldás, amit minden zsidó ünnep első estéjén hallani lehet: a Sehehijánu.

Az étkezéskor olajban sült dolgokat illik tálalni, ami szintén a csodára emlékezteti az ünneplőket. A leggyakoribb hagyományos étek a látke, azaz burgonyaérmék. De a fánk is szívesen látott vendég.

Nyolc napon keresztül tart az ünneplés, vendégeskedéssel, énekléssel, olvasmányokkal és ajándékokkal.  A gyerekek ilyenkor egy speciálisan erre az ünnepre jellemző társasjátékot játszanak egy pörgettyűvel, amit dreidelnek hívnak. Négy, lapos oldala van, minden oldalon egy héber betűvel, amelyek a következő mondás első betűi: Nagy Csoda Történt Itt. A Hanukát természetesen a zsinagógában is megünneplik, amikoris a Tórából is imádkoznak, miközben meggyújtják a gyertyákat a menórában.

latke.jpg

 A LÁTKE receptje

A látkék kis burgonyaérmék, olajban sütik őket a csodás templomi olajmécses emlékére, ami nyolc napig égett a jeruzsálemi szentély felavatásakor.

(Vigyázzatok, ha meg akarjátok próbálni! Csak egy felnőtt segítségével csinálhatjátok, az olaj nagyon fel tud hevűlni és akkor nagyon éget!)

Hozzávalók:
egy kiló burgonya
hagyma
kávéskanál só
evőkanál liszt
tojás

(2-3 kávéskanál snidlling, vagy zöldhagyma - nem fontos)

Hámozd meg, mosd jól meg és reszeld le egy nagyobb lyukú reszelővel a burgonyát. Jól csavard ki, hogy minél kevesebb nedvesség maradjon benne és akkor keverd össze a többi hozzávalókkal.

Tegyél egy serpenyőbe olajat, hogy úgy félujjnyi magasan legyen benne. Ezt hevitsd fel jó forróra és a masszából rakjál bele kanalanként egyforma adagokat. Lapítsd őket szét, szép kerek érmék legyenek. Amikor egyik oldaluk megsűlt, fordítsd őket meg, hogy a másik oldaluk és szépen megpirúljon. Papírszalvétákkal bélelt tányérra szedd ki őket, a mai világban vigyázzunk, hogy ne együnk túl sok zsiradékot.

Almaszósszal, édestúróval, joghurttal, vagy tejfellel tálalják.

chanukai_fank.jpg

CHANUKAI FÁNK

Hagyományosan olajban sült ételeket készítünk ilyenkor emlékezve ezzel is az olaj csodájára. A szentély megszentségtelenítésekor a görögök ugyanis csak egyetlen korsó kóser olajat hagytak, ami mindössze egy napig égett volna. Újabb kóser olaj készítéséhez pedig nyolc napra lett volna szükség, de csoda történt, és az az egy korsó olaj nyolc napig égett. Ez alatt elkészült az utánpótlás.

Ilyen olajban sült étel a fánk.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dl meleg tej
5 dkg élesztő
5 dkg porcukor
1 kk só
5 dkg olvasztott vaj
3 db tojás sárgája
1 tojás
0,5 dl rum
1 narancs reszelt héja


Minden hozzávaló legyen langyos. Én a lisztet is megmikrózom egy kicsit, a tojásokat pár órával a dagasztás előtt kiveszem a hűtőből. Minden hozzávalót a dagasztógépbe teszek, és 20 percig dagasztom. Dagasztógép hiányában mindezt kézzel kell megtennünk, de a 20 percet akkor se spórolhatjuk meg. A tésztát langyos helyen duplájára dagasztom, majd ujjnyi vastagra nyújtom.
Fánkokat szaggatok belőle, a közepébe mélyedést nyomva, ide kerül majd a lekvár. Letakarom egy konyharuhával, és hagyom még fél órát kelni. Egy nagy, mély serpenyőben olajat forrósítok, és egyszer 2-3-4 darabot kezdek sütni. Sok hely kell a fánknak! Mikor az egyik fele szép piros lett (ez 0,5-1 perc), akkor megfordítom, és gyorsan le is fedem. Így lesz a fánk szalagos, ha az egyik oldalát fedő nélkül, a másik oldalát pedig fedő alatt sütjük. Érdemes üveg fedőt használni, nehogy elégessük a fánkot.

Narancs jam

Hozzávalók:
85 dkg narancs
4 dl narancslé(lehetőleg te magad facsard)
35 dkg cukor
1 tasak dzsemfix
fél tk őrölt fahéj
fél tk őrölt szegfűszeg

Elkészítés:
A narancsot hámozd meg,szedd gerezdekre,majd vágd apróra.Tedd főzőedénybe a narancslével együtt.A dzsemfixet keverd össze alaposan a cukorral és a fűszerekkel.Öntsd a narancshoz,majd állandó keverés mellett forrald fel.Hagyd forrni három percig - természetesen kevergetni kell közben-majd szedd üvegbe.Fordítsd a fejére 5 percre.Hűlés közben néha forgasd meg,hogy ne üljenek le az aljára a narancs darabok.

http://hu.netlog.com/go/explore/videos/videoid=hu-1123031


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 34
Tegnapi: 184
Heti: 34
Havi: 3 878
Össz.: 872 013

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Hanukkah 2010.12.01.-12.09.
Isten Egyháza Jézus Krisztus Gyülekezeti Teste - © 2008 - 2018 - szeretet.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »